04 mart. Zona de ardere a grasimilor „Fat Burning Zone” – Intre mit si realitate
Realitate
Conceptul de fat burning zone (FBZ) se sprijina pe fapte reale: in cadrul unui antrenament care mentine ritmul cardiac (HR-heart rate) la 55%-65% din HR maxim procentul de calorii utilizate care provin din arderea grasimilor este maxim.
Numar total de calorii
Un antrenament intens conduce la arderea mai multor calorii. Chiar daca procentul provenit din arderea grasimilor scade odata cu cresterea intensitatii, numarul total de calorii arse provenite din masa de grasime este mai mare (ex 35% din 100calorii=35cal, iar 60% din 40cal=24cal).
After burn effect =
arderea caloriilor dupa antrenament
Pentru antrenamentele in FBZ arderea caloriilor dupa antrenament este 0.
Pentru antrenamentele intense numarul de calorii arse in procesul de recuperare este in unele cazuri chiar mai mare decat in timpul antrenamentului.
FBZ – da sau nu?
Pornind de la un fapt real, conceptul de FBZ a devenit incet incet un mit, lasand in umbra aspecte mai importante. Puteti lucra in FBZ si sa obtineti rezultate, mai cu seama daca sunteti incepatori si nivelul de fitness este scazut. Pentru toate cazurile, odata cu depasirea acestui moment initial este mult mai eficient sa lucrati la intensitate mai mare (indiferent daca optati pentru cardio sau antrenament de forta).
SUPERSERII (SUPERSETS)
Ce sunt superseriile
Cand vine vorba de marirea intensitatii si scurtarea timpului petrecut in sala nimic nu se compara cu superseriile.
Acestea sunt o tehnica avansata ce poate face o diferenta majora in fizicul tau daca le incluzi in programul de antrenament. Ca sa faci un superset trebuie sa combini doua exercitii diferite, intr-o singura serie.
Desi superseriile pot fi folosite si pentru o singura grupa musculara, multi profesionisti de top prefera sa le faca pentru doua grupe musculare opuse, antagoniste. In acest fel, in timp ce o grupa de muschi este folosita pentru a face un exercitiu, cealalta grupa musculara se relaxeaza pentru urmatoarea serie.
Pe de alta parte, lucrand de exemplu bicepsii in superserie cu tricepsii, acidul lactic acumulat in prima grupa musculara lucrata iese din bicepsi, acumulandu-se in tricepsi si viceversa.
Serii descrescatoare
Conceptul de serii descrescatoare presupune sa faci maxim de repetari cu o greutate mare, apoi sa o scazi si sa continui seria fara pauza. Daca vrei un antrenament cu adevarat dur, fa mai multe descresteri in cadrul aceluiasi set, in urma carora muschii se vor umfla ca niste baloane si vei obtine o pompare extraordinara. Potentialul de stimulare a cresterii musculare cu ajutorul seriilor descrescatoare este fantastic, dar tine cont de aceleasi principii referitoare la cat si cand sa le utilizezi ca si la repetarile negative, intrucat sunt o tehnica de antrenament extrem de brutala.
Sorry, the comment form is closed at this time.