Genuflexiuni – De ce?

Genuflexiuni – De ce?

GENUFLEXIUNI – DE CE?

 Un exercitiu de baza

genuPrezente pe toate web-site-urile de fitness, life-style, genuflexiunile (squats) aduc beneficii indiferent de obiectivele personale si de sex.
Pentru doamne si domnisoare media prezinta in special avantajele oferite de genuflexiuni pentru modelarea feselor.
Desi poate fi o strategie eficienta de a promova acest tip de exercitiu, prezentarea lui unilaterala creeaza confuzie.

Genuflexiunile sunt un exercitiu complex si ofera multiple avantaje daca sunt executate corect.
Desi lucreaza in special musculatura din partea inferioara a corpului, genuflexiunile stimuleaza reactiile hormonale si favorizeaza dezvoltarea intregii musculaturi (conform multor specialisti, dar aspectul este controversat).
Deloc de neglijat este implicarea musculaturii core (abdomen, spate inferior si mediu) in stabilizare pe parcursul efectuarii genuflexiunii. Se obtine o imbunatatire a posturii si o dezvoltare armonioasa a corpului.

To squat or not to squat…

squat8Din cei aproximativ 400 de muschi din corpul omenesc, la o genuflexiune corect efectuata sunt folositi cam 200. Jumatate din muschii corpului lucreaza in timpul acestui exercitiu. De asemenea creste capacitatea pulmonara, intareste inima, incheieturile si articulatiile.
Articolele care isi propun sa desfiinteze ”mitul genuflexiunilor” incep prin a afirma valoarea acestui exercitiu si incearca sa faca lumina asupra riscurilor pe care le implica daca nu sunt executate corect.
Intr-adevar, nu au nimic magic, nu sunt strict necesare, iar o executie incorecta poate produce accidente serioase (in special cand sunt executate cu greutati mari).
O genuflexiune corecta presupune ca soldurile sa coboare cel putin la acelasi nivel cu genunchii, astfel incat o linie trasata intre genunchi si articulatia soldului sa fie paralela cu podeaua.
Genuflexiunile facute incomplet, sau superficiale, efectuate cu o incarcare foarte mare, pot duce la accidentari. Este important sa configurati greutatile folosite astefel incat executarea sa fie completa, ceea ce ofera siguranta necesara pentru genunchi si elimina presiunea de pe regiunea lombara inferioara. Pastreza spatele drept pe tot parcursul miscarii, sa nu apropii genunchii atunci cand te ridici cu greutatea, sa pastrezi acelasi ritm de executie, mediu spre lent.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.