04 mart. Lipidele – O necesitate
Fat free…
Se vorbeste in ultimul timp despre o cultura ”fat free”. Grasimile si hrana sanatoasa par sa nu reuseasca sa incapa pe acelasi palier in media, in marketing si adesea in gandurile noastre.
Se vorbeste in ultimul timp despre o cultura ”fat free”. Grasimile si hrana sanatoasa par sa nu reuseasca sa incapa pe acelasi palier in media, in marketing si adesea in gandurile noastre.
Dar lipidele (grasimile) au un rol complex in organism si ne sunt necesare.
Sa nu uitam ca ele sunt cea mai eficienta sursa de enerie. Prin metabolizarea unui gram de grasime corpul obtine 9 calorii, in vreme ce carbohidratii si proteinele ofera doar 4 calorii per gram.
Tot grasimile sunt implicate in transportul vitaminelor liposolubile (A, D, E, K). Fara grasimi nu s-ar putea sintetiza diferite substante, printre care si hormonii, testosteronul de exemplu.Grasimile au si un rol plastic, structural, adica intra in componenta membranelor celulare.
Cat de mult este suficient?
Intr-o dieta echilibrata grasimile aduc 30%-40% din aportul de calorii zilnic.
Intr-o dieta echilibrata grasimile aduc 30%-40% din aportul de calorii zilnic.
Tipul si calitatea lipidelor consumate conteaza foarte mult si este principalul factor care determina relatia noastra cu grasimile: prieteni sau dusmani.
Tipuri de grasimi
Grasimile mononesaturate ne sunt prieteni si pot fi consumate fara griji. Ele se gasesc cu precadere in surse vegetale- masline, alune, nuci, seminte si este recomandat sa aduca cel putin 15% din necesarul caloric al organismului.
Grasimile mononesaturate ne sunt prieteni si pot fi consumate fara griji. Ele se gasesc cu precadere in surse vegetale- masline, alune, nuci, seminte si este recomandat sa aduca cel putin 15% din necesarul caloric al organismului.
Grasimile polinesaturate – se gasesc in peste si uleiuri vegetale cum ar fi uleiul de floarea soarelui si de porumb, furnizeaza acizi linoleic si linolenic, esentiali pentru organism. Excesul este insa proinflamator si prooxidant.Pot aduce 6-10% din aportul caloric fara probleme.
Grasimile saturate – se gasesc preponderent in produse animale cum ar fi carnea rosie, carnea de pui sau gaina, oua, lapte si derivate, uleiuri tropicale (ulei de cocos). Sunt, in general, solide la temperaturile ambiante si sunt foarte stabile, fiind potrivite pentru gatit.Este bine sa nu depaseasca 10% din necesarul zilnic.
Grasimile trans sunt cu adevarat periculoase si se recomanda ca pe parcursul unei zile sa nu depaseasca 1% din necesarul caloric. Desi mici cantitati de grasimi trans se formeaza in mod natural in anumite tipuri de alimente de origine animala(biohidrogenare), varianta sintetica este cea care ne este oferita din abundenta. Grasimile sintetice sunt concepute prin adaugarea hidrogenului in ulei vegetal, in cadrul unui proces numit hidrogenare. Folosirea acestor grasimi in prepararea alimentelor procesate ajuta la prelungirea prospetimii acestora, a termenului de garantie si a aspectului atragator in rafturile magazinelor (margarina, chipsuri, fast-food)
Sorry, the comment form is closed at this time.