Pregatiti pentru o toamna activa – Ce si cat mancam?

Pregatiti pentru o toamna activa – Ce si cat mancam?

Vara se apropie de final, desi ne bucuram inca de zile calduroase. Ziua a inceput sa scada si simtim dimineata racoarea finalului de sezon estival.
Este o provocare sa ramanem activi pe masura ce toamna isi va intra in drepturi? Iata cateva lucruri pe care e bine sa le stim:

Toamna ni se face foame mai des
highfatfoodsSuntem programati sa mancam mai mult in lunile de toamna pentru a supravietui iernii. Dar conditiile in care traim nu mai sunt cele de la inceputul umanitatii si acumulam kilograme in plus fara sa le consumam. „Organismul uman asociaza anotimpul rece cu foametea. De aici si nevoia de manca mai mult in perioada in care vremea se raceste, doar ca in scietatea moderna hrana este disponibila in orice moment iar kilogramele in plus nu mai sunt de folos”, explica medicul Ahmed Ahmed, citat de DailyMail.

Un hormon poate fi de vina
Zilele mai scurte si lumina mai slaba determina si o secretie redusa a hormonului melatonina care ne face sa simtim nevoia de a dormi mai mult. „Primavara si vara scade nivelul de melatonina secretata de organism, dar toamna si iarna creste. Iar in cazul oamenilor, hormonul actioneaza direct asupra apetitului”, explica dr. Perry Barrett, specialist in fluctuatiile sezoniere de greutate ale mamiferelor, de la Universitatea „Aberdeen”. Iar la acest lucru se mai adauga si schimbarile din dieta, mai bogata in alimente dense caloric comaprativ cu vegetalele din timpul verii.

Lipsa de vitamina D este implicata
activUnii cercetatori sustin ca si nivelul scazut de vitamina D, sintetizata de organism in prezenta expunerii la soare favorizeaza acumularea de kilograme in plus, chair daca nu mancam mai mult decat de obicei. „Se pare ca deficitul de vitamina D favorizeaza transformarea caloriilor din mancare in depozite de grasime fiindca majoritatea persoanelor supraponderale si obeze au lipsa de vitamina D „, sustine dr. S. Dillon, nutritionist de la Universitatea „Central Lancashire”.

Este important sa fim moderati, sa ne bucuram de bogatiile toamnei fara a face excese si mai ales sa ramanem activi, sa ne mentinem metabolismul ridicat si nu in ultimul rand sa ne expunem la lumina naturala pentru a ajuta corpul sa sintetizeze vitamina D.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.