Proteinele – Slabit si crestere masa musculara

Proteinele – Slabit si crestere masa musculara

Sunt prezente in toate celulele organismului.
Sunt folosite pentru a repara, a forma si a mentine in buna stare majoritatea tesuturilor din organism: muschii, organele interne, oasele, pielea, sangele.
De asemenea sunt folosite in formarea hormonilor si enzimelor si a altor substante utile pentru organism.
Indiferent daca intentionezi sa pierzi din grasime, sa cresti masa musculara sau ambele din alimentatie nu trebuie sa lipseasca proteinele
Tipuri de proteine

eggProteine complete sau de calitate superioara sunt soia si proteinele animale , furnizeaza toti cei 9 aminoacizi esentiali.
Proteine incomplete sau de calitate inferioara sunt furnizate de plante/legume altele decat soia, nu furnizeaza toti aminoacizii esentiali.
Proteine complementare sunt proteinele care nu furnizeaza toti aminoacizii esentiali, dar impreuna se completeaza.

Surse de proteine
Principala sursa de proteine este reprezentata de produsele animale:
• carnea rosie : vita,porc, miel si oaie, vanat.
• organele de animale : creier, rinichi, ficat.
• laptele si produsele lactate
• oua.
Cantitati mai mici de proteine inferioare calitativ se gasesc in unele produse vegetale :mushroom-curry-3
• cereale integrale, paine, orez.
• legume uscate : mazare, fasole, linte, soia, grau, porumb.
• seminte de floarea soarelui, susan, alune, nuci.
• legume cu frunze, spanac, salata, ciuperci.
• Soia este singura planta ce furnizeaza proteine care contin toti cei 9 aminoacizi esentiali.

De retinut
• Este recomandat sa consumati carne proaspata , mezelurile fiind inferioare nutritional.
• Tocaturile, conservele, pastele de carne au continut mic de proteine.
• Este important felul in care gatim aceste preparate, deoarece lanturile de aminoacizi sunt influentate de temperatura si de mediul acid sau bazic si poate influenta digestia si absorbtia proteinelor.
• Evitati prajirea in ulei !
• Metoda de fragezire a carnii prin batere si macerare in ulei cu otet si arome imbunatateste gradul de digestie, la fel si prelucrarea de durata scurta ( prin fierbere 2 ore se distrug substantele nutritive de la proteine pana la vitamine).

cooked-steak1

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.